czwartek, 30 czerwca 2016

Cukier.... a może niekoniecznie....

Niektórzy nie wyobrażają sobie kawy bez czegoś słodkiego. Niektórzy są uzależnieni od słodkiego smaku, ale czy wiecie, że pod ogólną nazwą cukier w składzie produktów możemy znaleźć aż 50 rożnych substancji. Jedne pochodzenia naturalnego inne sztuczne, ale każda sprawia, że cukierek stanie się słodki.
Oto zestawienie substancji słodkich:

1. acesulfam K
2. agawa
3. aspartam
4. brązowy cukier
5. cukier buraczany
6. cukier daktylowy
7. cukier gronowy
8. cukier inwertowany
9. cukier kokosowy
10. cukier kukurydziany
11. dekstroza 
12. dekstryna
13. ekstrakt słodu jęczmiennego
14. fruktoza
15. fruktoza krystaliczna
16. glukoza
17. karmel
18. kokosowy cukier palmowy
19. koncentrat słodu owocowego
20. ksylitol
21. ksyloza
22. kwas cyklamidowy
23. laktoza
24. maltitol
25. maltodekstryna
26. maltoza
27. mannitol
28. melasa
29. miód
30. sacharoza
31. sacharyna
32. słód kukurydziany
33. słod jeczmienny
34. sok z trzciny cukrowej
35. sorbitol
36. stewia
37. sukroza
38. syrop glukozowo-fruktozowy
39. syrop klonowy
40. syrop kukurydziany
41. syrop ryżowy
42.syrop słodowy
43. syrop sorgo
44. syrop z agawy
45. syrop zbożowy
46. syrop z brązowego ryżu
47. syrop z chleba świętojańskiego
48. syrop z trzciny cukrowej
49. wysokofruktozowy syrop kukurydziany
50. złoty syrop
Słyszeliście o wszystkich, jeśli nie zachęcam do wnikliwego czytania etykietek produktów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz